Hjemmelavet koldrøget laks
Det er ikke noget man laver en meget varm sommerdag, da det er meget vigtigt at laksen ryges på maksimalt 25 grader, og det kan være lidt vanskeligt en varm sommerdag.
Hvis først saften koagulerer og trænger hvid ud på overfladen har den fået for meget varme.
Skyl laksefileten i koldt vand og dup den tør.
Jeg rimmer normalt min med 2/3 salt og 1/3 sukker.
Sæt den nu i køleskabet i et fad et døgn eller to afhængig af hvor salt man vil have den. Laksen vil smide en del væske som hældes fra undervejs. Dæk den med husholdningsfilm.
Laksen lægges i vandbad 1 time for hvert døgn den har saltet /rimmet.
Herefter duppes laksen tør og hænges eller lægges til tørre.
Den skal tørre så meget så den bliver ret fast i kødet. Et døgns tid er som regel nok.
Om vinteren er det fint at stille den udendørs tildækket med et klæde. ellers går det fint udækket i køleskabet hvis der ikke er mange andre meget kraftigt lugtende varer.
Selve rygningen foregår på samme vis som varmrøget, men uden varme.
Det er nemmest at bruge en røgbakke, men en foliebakke hvor der prikkes små huller i bunden kan bruges hvis man ikke har en røgbakke.
Bøgesmulden lægges i en tyk pølse som et U i bakken. (Eller røgbakken fyldes).
Hæld en teskefuld sprit i den ene ende og tænd. Lad flammen gå ud og check at smulden gløder.
Det er vigtigt at smulden er absolut tør!
Røgning i kasse eller kuglegrill skal foregå uden varme.
Check temperaturen ikke overstiger 25 grader.
Lad den ryge minimum 6 timer, gerne længere. Til næste dag er fint, men hold øje med temperatur og at smulden ryger.
Det hele lyder måske lidt besværligt, men har man prøvet et par gange og ved hvad der virker bedst for en, så er det jo ganske nemt og kræver ikke meget tilberedning, - kun tid.
Den vil smelte på tungen.
Velbekomme
Ingen kommentarer:
Send en kommentar